Tekstgrootte
kleiner groter

Over Brandweer Rayon Noord

Het bestrijden van branden is in Nederland van oudsher een taak van de gemeente. Vrijwel elke gemeente heeft dan ook een eigen brandweerkorps. De één groter dan de andere: dat hangt af van de omvang van de gemeente.

Brandweer Rayon Noord

Brandweer Rayon NoordDe gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum hebben besloten het Brandweer Rayon Noord (BRN) op te richten. Dit samenwerkingsverband is per 1 januari 2007 een feit. BRN werkt samen met de regionale brandweer Groningen om de brandweerzorg in het verzorgingsgebied zo efficient en goed mogelijk neer te zetten.

Wat doet de brandweer?

InzetfotoOnze meest bekende activiteit is het blussen van branden. De brandweer doet echter veel meer. We zijn op alle mogelijk manieren actief op het gebied van brandveiligheid en rampenbestrijding. Van controle op en advies over bouwvoorschriften en brandveiligheidsverordeningen tot het geven van voorlichting.  We proberen incidenten te voorkomen, maar als het mis gaat kunt u op ons rekenen. Zie voor meer algemene informatie de landelijke website van de brandweer.

Veiligheidsketen

Veiligheidsketen BRNOm een incident adequaat te kunnen bestrijden is een goede voorbereiding vereist. Deze voorbereiding kenmerkt de brandweerorganisatie en komt voort uit de zogenaamde veiligheidsketen. Op al deze vijf taakvelden werken zowel de gemeentelijke korpsen als de regionale brandweer aan diverse producten. Deze veiligheidsketen bestaat uit Proactie, Preventie, Preparatie, Repressie en Nazorg. Lees meer over de veiligheidsketen.

Wettelijke taken Brandweer

Veiligheidsregio's Nederland (met rand)De gemeentelijke zorg voor de brandveiligheid was vastgelegd in de Brandweerwet 1985. Deze wet regelde de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het gemeentebestuur en de taken van de (regionale) brandweer. Deze wet is per 1 oktober 2010 vervangen door de Wet veiligheidsregio’s.

De Wet veiligheidsregio's (Wvr) is begin 2010 aangenomen en trad per 1 oktober 2010 jaar in werking. De nieuwe wet vervangt de Brandweerwet 1985, de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (Wghor) en de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo).

Afdelingen Brandweer Rayon Noord

Organogram BRNDe dagdienst binnen Brandweer Rayon Noord (BRN) bestaat uit de volgende afdelingen:

Blusgroepen Brandweer Rayon Noord

Blusgroepen BRNBrandweer Rayon Noord is een rayon van vier samenwerkende gemeentes. Binnen dit rayon zijn er dertien blusgroepen verdeeld over negen kazernes. Ga voor meer informatie naar Brandweer in de buurt. Hier vindt u onder andere foto's van de kazernes en de voertuigen.

 

Deel deze pagina op